sistem audio

Exista o mare varietate de optiuni din care putem alege cand vrem sa cumparam un sistem audio pentru locuinta. 5.1 si 7.1 sunt doua din optiunile disponibile.

De cate ori nu ne-am intrebat sau ne-am gandit sa avem acasa aceeasi atmosfera, aceleasi efecte sonore pe care le traim la un cinematograf? Aici intervin sistemele audio, care ajuta la obtinerea acelui efect de surround in confortul propriei locuinte.

Avem in momentul de fata o multitudine de solutii disponibile in acest sens, care ne pot satisface dorinta de a avea acel sunet clar si precis cand vizionam filme sau ascultam melodiile preferate. Optiunile variaza de la sisteme 2.1 pana la 11.1. Cele mai populare sisteme raman insa cele 5.1 si 7.1.

O comparatie intre acestea doua le diferentiaza din start. Primul lucru diferit, pe langa numarul de sateliti, este pozitionarea. Sistemul 5.1 are 4 boxe pozitionate in fata si in spate, stanga si dreapta, iar una – dupa cum ii spune si numele – central alaturi de subwoofer. La sistemul 7.1 exista doi sateliti suplimentari responsabili de crearea unui efect de surround in plus; aceste boxe sunt pozitionate intre boxele stanga si dreapta fata si spate, la fel, de fiecare parte.

La sistemul 5.1 canalul responsabil pentru satelitii din spate dar si cel de surround sunt combinate, fiind date de satelitii din spate. In cazul sistemelor 7.1, aceste doua canale sunt separate prin introducerea celor doi sateliti aditionali, astfel aceste sisteme ofera un efect sonor la o profunzime si precizie mai buna.

Pretul va face diferenta in mod clar, sistemele 7.1 fiind mai costisitoare decat echivalentele lor 5.1, deoarece ofera o experienta sonora superioara din punct de vedere calitativ. Dimensiunile camerei in care este instalat un sistem audio fac de asemenea diferenta intre cele doua. Daca pentru o camera de dimensiuni relativ reduse un sistem 5.1 este ideal, pentru incaperi mai mari se preteaza mult mai bine sistemele 7.1.

Ar fi dificil sa dam un verdict – care sisteme sunt mai bune – cele 5.1 sau cele 7.1. La o alegere a oricarui sistem audio trebuie avuti in vedere factorii enumerati anterior, iar inainte de alegerea finala trebuie tinut cont si de faptul ca unele sisteme 5.1, spre exemplu, au o definitie si o calitate superioara comparativ cu unele sisteme 7.1.

De admin