job in strainatate

Cred ca multi dintre noi se intreaba de ce tara noastra a devenit de nedorit, de ce tot mai multi tineri, adulti si chiar varstnici aleg drumul strainatatii.

De multe ori m-am intrebat si eu daca mai are rost sa faci o facultate, daca te ajuta la ceva in conditiile in care dupa ce ai terminat ajungi sa lucrezi in domenii in care nu ai nevoie decat de liceu. Foarte multi tineri aleg acest drum si ajung in tari straine pe posturi de soferi, bucatari, culegatori de fructe, angajati in fabrici si multe alte meserii pentru care diploma de studii universitare nu are nicio valoare.

Nu ma mai mira faptul ca firmele de transport persoane Romania Italia, Romania Franta, Romania Spania sau Romania Germania au un succes de zile mari in aceasta perioada. Tot mai multi romani aleg alte tari pentru un nivel de trai mai bun, pentru o plata mai substantiala si pentru multe alte motive pe care le voi enumera in continuare.

Relativ recent am fost in vizita la o verisoara plecata de cativa ani in Italia. Locuia in acelasi loc cu inca un cuplu, impreuna cu care se mutase de cateva luni intr-o noua chirie. Chiar daca a fost prima mea astfel de iesire, am inteles in mare parte de ce tot mai multi aleg calea strainatatii.

1. Te poti integra foarte rapid. De fapt, e chiar obligatoriu sa te integrezi, pentru ca altfel esti respins si trimis acasa. Imediat ce ai ajuns, trebuie sa iti cauti de munca, pentru ca altfel nu te poti intretine. Statul te si ajuta, te trimite la oficiile de forta de munca si astfel te integrezi destul de repede in sistem.

2. Munca este respectata si bine platita. Chiar daca strainii ne mai denigreaza din cand in cand, cat timp am stat in Italia cu verisoara am inteles ca dintre toti „stranierii”, romanii sunt cei mai apreciati si considerati cei mai muncitori.

3. Sistemul este unul corect. Sau cel putin asa am inteles. Totul e curat, transparent, fara spagi si interventii, fara sa te lovesti de birocratie si coruptie, elemente de care te impiedici la orice pas in Romania.

Ai sansa sa castigi mult mai bine decat in Romania – acesta ar fi un alt motiv principal. Totusi, cand simti ca munca iti este apreciata si rasplatita, cand reusesti sa mai economisesti si cand sistemul e corect si te ajuta sa progresezi, parca devii si mai motivat.

Poate ca sunt mult mai multe motive pentru care tinerii si romanii, in general, aleg sa plece in strainatate pentru un trai mai bun. Ma adresez in special tinerilor cu urmatoarea intrebare: daca ati avea ocazia de a pleca imediat dupa terminarea liceului sau a facultatii la munca in strainatate, ati face-o? Banuiesc ca cele mai multe raspunsuri vor fi afirmative, pentru ca schimbarea se cam lasa asteptata in tara noastra draga. Va astept cu raspunsuri la sectiunea de comentarii.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *