Angela Merkel ar putea sa devina iar cancelar

Angela Merkel

Felul in care cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, s-a ocupat de criza din Grecia ar putea sa aduca partidului conservator Uniunea Crestin – Democrata sanse de a primi majoritatea voturilor, in cazul in care saptamana viitoare ar avea alegeri, potrivit unui sondaj de opinie care a fost publicat duminica, relateaza Reuters.

Acest sondaj a fost publicat la doar o zi dupa ce revista „Der Spiegel” a declarat, fara sa citeze insa o sursa anume, ca Angela Merkel s-ar fi decis sa candideze pentru al patrulea mandat consecutiv de cancelar, incepand sa-si pregateasca de organizarea campaniei electorale deja, care va urma sa aiba loc in 2017.

Angela Merkel este cancelarul federal al Germaniei din anul 2005, iar acum guverneaza in coalitie cu Partidul Social – Democrat. Conservatorii Uniunii Crestin – Democratie nu au mai guvernat cu o majoritate absoluta de la incheierea celui de-al treilea mandat al lui Konrad Adenauer acum jumatate de secol, in anul 1961.

Potrivit sondajului, Uniunea Crestin – Democrata si Uniunea Crestin – Sociala din Bavaria ar avea parte de o sustinere de 43%. Sondajul a anchetat 1.860 de persoane si a aratat ca, pentru prima data din luna iunie a anului 2005, sustinerea de care au parte Partidul Social – Democrat si Uniunea Crestein – Democrata este egala cu cea a tuturor celorlalte partide care ar putea sa obtina un scor mai ridicat de 5%, acest procent fiind limita intrarii in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german).

In acest caz, partidul lui Merkel ar putea sa detina sansa de a obtine o majoritate absoluta daca saptamana viitoare ar avea loc alegeri. Acest lucru ar deveni posibil drept urmare a faptului ca extrema stanga ar urma sa piarda un punct in procentele de sustinere. Obtinerea unei investigatii absolute ar oferi acesteia si partidului acesteia ocazia de a guverna fara niciun fel de compromisuri.

Merkel poate sa candideze din nou deoarece in Germania, numarul de mandate pe care un cancelar le poate detine nu este limitat – ca urmare, Helmuth Kohl a fost timp de 16 ani cancelar, de exemplu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.