Este invechita metoda instalarii de unitati GPS pentru navigatie in autoturisme? Sunt mai folositoare smartphone-urile cu functie GPS si navigatie incorporate? Mai exista si o a treia optiune, navigatia dedicata, incorporata in bordul masinii, ce prezinta facilitati precum radio, DVD player, capacitate de conectare prin bluetooth si altele, pe langa optiunile de navigare.
In zilele noastre smartphone-urile au inceput sa inlocuiasca si chiar sa scoata intr-o oarecare masura de pe piata alte dispozitive, precum ceasuri de mana, playere de muzica portabile, pagere si altele. Ne putem conecta la internet pentru a obtine indicatii de traseu si informatii despre navigare. Inseamna asta insa ca odata mult-utilul car GPS este pe cale sa dispara? Nu neaparat. Chiar si astazi aceste dispozitive detin o cota rezonabila de piata, insa au scazut ca si pret.
Comparatia intre GPS si smartphone este ca si una intre mere si portocale, dispozitivele sunt total diferite. Sa vedem care ar fi avantajele fiecaruia tinand cont de facilitatea de navigare si alti factori.
Principalul avantaj al folosirii smartphone-ului pentru navigare este faptul ca este conectat constant la internet si la o retea de date, ceea ce inseamna ca navigatorul este tot timpul activ. Astfel informatiile vor fi furnizate in timp real, actualizate, si veti putea gasi chiar si noua cafenea deschisa, la care vreti sa ajungeti, mult mai repede. Smartphone-ul este de asemenea si o solutie optima pentru navigarea ca pieton. Exista si elemente nu tocmai avantajoase. Astfel durata de viata a bateriei este una redusa, pentru ca functiile 3G, 4G si GPS utilizeaza multe resurse. De aceea, daca este folosit pentru navigatie auto trebuie investit si intr-un incarcator pentru masina. Un alt dezavantaj ar fi display-ul de dimensiuni reduse, ce poate face dificila citirea in timpul condusului.
Unitatile GPS individuale au si ele avantajele si dezavantajele lor. Principalul beneficiu al utilizarii lor este durata mare de viata a bateriei, in opozitie cu cea a smartphone-ului, si display-ul de dimensiuni mari ce permite o buna citire. Chiar ca si pret GPS-urile sunt mai avantajoase, dar exista si neajunsul ca hartile folosite nu sunt actualizate foarte frecvent. Lipsa conectivitatii este un alt dezavantaj, nu veti putea vedea cele mai recente posibile variante de traseu.
Per total, daca e sa analizam punctele forte si cele slabe ale fiecaruia din dispozitive, se pare ca beneficiul unuia este neajunsul celuilalt si viceversa. Recomandarea ar fi ca pentru navigatia auto sa se utilizeze clasicul Car GPS pentru orientare. Smartphone-urile sunt destinate in special pentru apeluri, insa pot fi folosite si pentru orientare, mai ales ca si pieton. Daca totusi sunt folosite pentru navigatie auto, va trebui, dupa cum am spus, sa fie alimentate constant cu un incarcator auto, intrucat bateria se consuma rapid cand sunt activate toate functiile necesare navigarii.