comert electronic

Comertul electronic, sau pe scurt e-commerce, se refera la activitati de afaceri ce implica vanzarea si cumpararea de produse si servicii prin intermediul sistemelor electronice precum internetul si retelele de computere. De la aparitia sa si pana in prezent a cunoscut o dezvoltare continua si s-a extins in toate domeniile de afaceri. Ca si orice alta afacere insa, comertul electronic este caracterizat la randul sau de o serie de avantaje dar si neajunsuri.

Cel mai important avantaj oferit de comertul electronic este faptul ca ofera oricarei afaceri sau oricarui individ acces la piata globala. Se poate satisface cererea nu numai de pe piata locala sau nationala, dar si de pe cea internationala, intrucat tranzactiile nu sunt restrictionate de bariere geografice.

Comertul electronic ofera consumatorilor posibilitatea de a cauta produsele cele mai ieftine, de calitate buna. Se pot cauta si gasi foarte usor informatii despre un produs anume, in mediul online existand o oferta foarte bogata de produse si servicii.

E-commerce-ul reduce de asemenea semnificativ costurile asociate cu marketingul, cu suportul oferit clientilor, cu procesarea, stocarea informatiilor si gestiunea acestora.

Un principal dezavantaj il constituie gradul de incredere inca destul de scazut in comertul electronic. Autenticitatea tranzactiilor impersonale, electronice, este adesea pusa la indoaiala, datorita faptului ca trebuiesc dezvaluite informatii personale, date de cont si asa mai departe.

O alta limitare a e-commerce este faptul ca nu este prea potrivit pentru domeniul alimentar. Alimentele sunt perisabile, si oamenii prefera sa isi faca cumparaturile in stilul traditional decat sa comande de pe internet, desi exista o tendinta ascendenta a ultimului aspect.

Cantarind avantajele si dezavantajele comertului electronic, putem spune ca avantajele predomina, au potentialul de a depasi dezavantajele. O strategie eficienta adresata problemelor tehnice si construirii increderii consumatorilor in sistem va schimba prezentul scenariu si va ajuta comertul electronic sa se adapteze nevoilor tuturor.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *