echipa
echipa

Va amintiti proiectele ce le aveam de facut pentru scoala, cand chemam prietenii si colegii sa ne ajute? Sau cum ceream aprobarea tuturor celor din casa pentru a face ceva? Nu au fost aceste proiecte mult mai reusite decat daca le-am fi facut singuri? Uneori poate ne-am simtit suparati de faptul ca ideile si sugestiile noastre au parut nepotrivite altora. Alteori am crezut ca ne-am fi descurcat mai bine singuri. Aceste situatii ilustreaza exact avantajele si dezavantajele de a lucra in echipa.

Avantaje

Primul si cel mai important avantaj al lucrului in echipa este ca se creste productivitatea. Fiecare isi foloseste propriul talent si abilitatile pentru a asigura rezultate de calitate. Cu cat mai multi membri intr-o echipa, cu atat mai multa resurse disponibile. Astfel se vor putea atinge mai multe obiective prin utilizarea fortei de munca suplimentare.

Proiectele sunt mai usor de realizat intr-o echipa decat individual. Daca unul sau mai multi membri nu sunt disponibili intr-o zi, pot prelua altii sarcinile lor si astfel proiectul nu va fi incetinit.

Dezavantaje

Unul dintre cele mai importante este faptul ca lucrul in echipa restrange uneori ocazia de afirmare individuala. Fiecare actiune necesita aprobarea majoritatii, de aceea uneori poate dura mult timp si poate fi un proces haotic.

Un aspect important in cazul in care se lucreaza in echipa este legat de timpul indelungat necesar evaluarii tuturor membrilor. Daca rezultatul este conform cu cel cerut, verificarile nu mai sunt atat de intense, insa daca ceva nu este conform asteptarilor, poate dura destul de mult pana se verifica exact care factor nu a dat raspunsul scontat si la actiunea caruia din membri s-a inregistrat respectiva problema.

Meritele obtinute sunt un alt dezavantaj. Ti se poate parea uneori, sau poate fi exact situatia reala, faptul ca ai depus mai multa munca decat altii in cadrul proiectului. In acest caz meritele tale vor fi aceleasi si cu ale celorlalti in momentul incheierii proiectului, deoarece va fi considerat un efort de grup.

Un alt dezavantaj poate fi concurenta mai putin benefica ce poate aparea intre membri, afectand pe total proiectul, putand sa scada si productivitatea celorlalti. Toate aceste avantaje si dezavantaje trebuiesc echilibrate in asa fel incat la final rezultatul sa fie cel asteptat sau chiar sa fie depasit.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *