freelancer

A fi freelancer, propriul tau sef, suna foarte bine. Lucrezi dupa termenii proprii, dupa regulile proprii, afla insa ca acest mod de lucru nu este insa potrivit pentru oricine. Trebuie sa ai o serie de calitati si de abilitati pentru a putea sa prosperi ca freelancer.

In primul rand trebuie sa fii foarte organizat. Multi freelanceri de succes sustin zicala „masoara de doua ori si taie o data”. Acest lucru inseamna ca pentru a avea succes pe cont propriu, ca propriul tau sef, trebuie sa iti pui ordine in ganduri. Vei lucra cu diversi clienti si va trebui sa te organizezi in asa fel incat sa nu ajungi sa fii confuz. Spre exemplu, daca esti in domeniul freelancingului ca scriitor nu trebuie sa faci greseala de a trimite articolele pe care le-ai scris altui client decat cel catre care sunt destinate.

In al doilea rand, trebuie sa stii sa economisesti. Trebuie sa iti creezi un buget care sa te asigure ca iti poti continua activitatea chiar si daca un client intarzie cu plata. Luand acelasi exemplu al scriitorului, trebuie sa existe niste rezerve in cazul in care spre exemplu se strica laptopul ori calculatorul si nu se mai poate scrie.

Disciplina este cel de-al treilea aspect. Chiar daca programul ti-l faci singur, asta nu inseamna ca nu ai nevoie de disciplina. Ti-ai propus sa lucrezi 40 de ore pe saptamana, trebuie sa respecti o anumita rutina zilnica, trebuie sa te trezesti mai devreme pentru a putea sa indeplinesti aceasta „norma”.

Disciplina, economie si organizare sunt doar trei dintre calitatile pe care trebuie sa le aiba un freelancer. Pe langa asta, foarte utile sunt si relatiile, conexiunile cu alti freelanceri, cu cat mai multi clienti si satisfacerea acestora, in asa fel incat recomandarile catre alti potentiali clienti sa vina de la sine.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *