Din ce in ce mai multi proprietari aleg sa se debranseze de la sistemul centralizat de furnizare a apei calde si a caldurii. Motivele sunt din cele mai variate – nu mai vor sa suporte pierderile de pe reteaua de apa, nu mai vor sa treaca prin episoade neplacute cand reviziile periodice ale instalatiilor la nivel de orase sisteaza furnizarea apei calde si a caldurii pentru o perioada indelungata.
Se aleg astfel solutii alternative, printre care cele mai cautate sunt centralele termice. Ofera un plus de confort, furnizand la orice ora caldura si apa calda necesara intr-o locuinta, astfel proprietarii nu mai depind de sistemul centralizat. Se impun insa cateva precautii chiar si in momentul in care s-a luat hotararea de debransare si de achizitionare si instalare a unei centrale termice pentru locuinta.
In primul rand alegerea centralei termice se va face in functie de necesarul de energie al locuintei. Aici vor trebui avute in vedere suprafata totala ce va trebui incalzita, precum si volumul total al spatiului. Numarul de consumatori de apa calda menajera este un alt element determinant al acestui calcul, la fel si numarul de bai si bucatarii si poate cel mai important – gradul de izolare al locuintei.
Cum oferta pe piata este destul de variata, un proprietar trebuie sa stie si care sunt tipurile de centrale termice pe care le poate cumpara. Exista centrale clasice, care ofera un randament energetic de 92-94%, insa exista o varianta si mai eficienta, cea a centralelor in condensare, care recupereaza caldura formata prin condens, ajungand la un randament de pana la 109%. Acest randament se traduce prin furnizarea aceleiasi cantitati de caldura cu un consum mai redus de combustibil.
Un alt element de care trebuie sa tina cont cei ce achizitioneaza centrale termice este sistemul de informare pe care il ofera acestea. Si aici, in functie de model, exista diferite variante care permit o diagnoza permanenta a starii de functionare a centralei. Sistemele sunt diferite, informarea poate fi facuta prin afisarea de text pe un panou electronic, prin coduri specifice sau combinatii de leduri care indica anumite erori sau parametri de functionare. Aceste sisteme sunt utile atat proprietarului, cat si celor ce fac verificarile periodice la aceste echipamente, reducandu-se substantial timpul necesar fiecarei interventii.
Nu in ultimul rand, proprietarii ce urmeaza sa isi cumpere centrale termice trebuie sa verifice si gradul de siguranta in exploatare. Acest lucru inseamna atat verificarea intregii instalatii, de la tevi si fitinguri pana la corpul propriu-zis al centralei, cat si protectiile suplimentare pe care aceasta le detine. Sunt necesare astfel de protectii impotriva inghetului, ori care sa ofere o evacuare a gazelor arse in siguranta.
La fel ca si in cazul oricarui alt produs cumparat, proprietarii vor trebui sa se asigure si de garantia oferita si eventualele servicii post-garantie pentru centrala achizitionata. Garantia incepe de la vanzarea echipamentului si de obicei este acordata pentru 10 ani. Punerea in functiune – instalarea, autorizarea functionarii si verificarile periodice facute la fiecare 2 ani de zile sunt de asemenea cerinte obligatorii. La aceste verificari periodice este posibil ca unii parametri sa fie modificati, unele accesorii precum tevi si fitinguri slabite ori deteriorate sa fie inlocuite. Tinand cont de toate aceste aspecte, orice proprietar isi va asigura confortul oferit de o centrala termica pentru apartament sau pentru casa la curte.