Bisericile sunt in prezent mai mult decat simple locuri de veneratie ale zeitatii si a credintei, tocmai pentru ca aceste edificii puternice atesta si perioada in care au fost construite.
O multime de mituri au servit bisericile in luptele crestine sau romane, insa, ele si-au pastrat frumusetea si constructia edificatoare incat au ajuns sa fie un real magnet pentru cei mai multi turisti.
Istoria constructiei bisericilor cu renume din lume
Oamenii au creat edificii frumoase, colosale si impunatoare de toate felurile pentru a-si exprima increderea in divinitate, la fel de bine cum o fac prin reprezentarile in structuri sculptate cu origini religioase. Acest lucru trebuie sa fie si in inima, nu doar in creierul crestinilor din intreaga lume.
Biserica este locasul de cult care aduce in prim plan nasterea divinitatii, credinta in treime, precum si speranta de a primi consolare in cele mai dificile momente, consolare oferita de preotii acestor biserici.
Proiectate in stiluri arhitecturale unice, aceste edificii au ajuns sa fie simbolul crestinitatii, intr-un mod sau altul, si, chiar daca intelegem simbolismul profund al religiei, un lucru este sigur: unele biserici din lume au o adevarata fata a crestinitatii, religiozitatii si a sperantei, prin numeroasele turnuri, cupole si ornamente.
Lista celor mai uimitoare biserici din lume
- Catedrala bisericeasca Notre Dame din Paris – este printre cele mai renumite biserici din lume, fiind o maretie a stilului gotic francez. Este o catedrala activa si azi, ce gazduieste unele din cele mai importante relicve bisericesti, cum ar fi Coroana de spini, una dintre unghiile sfinte, precum si un fragment din Crucea autentica a divinitatii.
Restaurata de catre Jeam de Chelles si Pierre de Montreuil, constructia a fost completa in anul 1345, cu afiliala catolica. Din 1845 si pana in prezent a fost reabilitata si continua sa fie una dintre cele mai impozabile biserici ale tuturor timpurilor.
- Catedrala Sfantului Vasile din Moscova, Rusia. Cunoscuta sub denumirea de Catedrala de protectie a Preasfintei Nascatoare de Dumnnezeu sau catedrala Fericita a lui Vasile, aceasta marcheaza centrul geometric al orasului Moscova.
Pana in anul 1600 a ramas cea mai inalta structura din Moscova si de adunci a ajuns sa se bucure de patrimoniul UNESCO pentru fiecare an. Catedrala a fost construita sub forma flacarilor de foc si a ajuns sa devina extrem de faimoasa in intreaga lume pentru forma sa extrem de colorata si de cupola in forma de ceapa.
- Biserica Panagia Paraportiani este cel mai frumos complex din Grecia, iar amplasarea sa pe o elevatie ii confera un aspect mult mai impunator.
Potrivit istoriei, lucrarile de constructie au durat cel putin 2 secole. In prezent, unele parti au fost distruse si cu toate acestea, resursele pentru restaurare au facut ca intregul edificiu sa isi pastreze frumusetea.
- Catedrala din Milano – Italia. Duomo di Milano cum i se spune in italiana este sediul arhiepiscopiei din Milano si ii este dedica Nasterii Maicii Domnului. Cea mai mare catedrala din statul italian a avut o durata de cel putin sase secole pentru a putea fi finalizata.
In aceeasi maniera, catedrala are un aspect maiestuos, ce a implicat eforturi obosite ale mai multor constructori din intreaga Europa. Edificiul viu colorat pe care il vedem astazi este un amestec de stiluri arhitecturale ce au mizat pe o dezvoltare constanta dupa razboiaele mondiale.
In prezent, cel putin 3200 de persoane ajung anual sa viziteze aceasta catedrala si sa se incarce cu energie.
Lista nu se opreste aici, printre cele mai faimoase catedrale din lume mai enumerandu-se si Biserica Hallgrimur din Islanda, Biserica Sf. Petru din Vatican, Biserica Sf. Gheorghe din Etiopia sau Biserica Sophia din Turcia.
Simbolismul bisericilor si al preotilor
In prezent, aceste biserici importante si grandioase sunt promovate ca puncte turistice pentru a atrage un flux foarte mare de turisti si de promovare a zonelor. Desigur, este extrem de important sa se respecte sfintenia locului atunci cand este o vizita, pentru ca aparte de vizita, efectele vizitei unei biserici si sfatul unui preot sunt un real ajutor pentru trupul si sufletul crestinilor.
Aparte de acestea, fiecare locatie sfanta are in conglomeratie preoti sau monarhi sau alte ranguri clericale, care au menirea de a veghea asupra sanatatii mentale si spirituale a crestinilor. Probabil ne-am intrebat fiecare dintre noi de ce vesmintele preotilor difera.
Raspunsul care este adus la aceasta intrebare este: fiecare rang preotesc detine un vesmant, in functie de ceea ce poate el ca si preot sau duhovnic sa aduca pentru societate. Cu alte cuvinte, este extrem de important ca vesmintele brodate, vesmintele tesute sau vesmintele arhieresti sa fie cele care ne apropie mai mult de credinta si de divinitate.
Slujitorii Domnului din Romania isi pot comanda vesminte preotesti la preturi avantajoase care sa le redea increderea in slujirea Domnului, dar si a enoriasilor, pentru ca aparte de activitatea pe care o au intr-un anume locas de cult, acesti oameni sunt cei care ne insufla incredere in divinitate, precum si o multime de povete fara de care sufletul nostru nu ar reusi sa razbata in aceasta lume.
Blogger: Ankez