Un antreprenor cauta intotdeauna sa isi promoveze si sa isi vanda produsele si serviciile. Cauta sa isi convinga audienta, potentialii clienti, potentialii angajati si potentialii investitori. Problema ce apare este ca in mai multe din cazuri apar greselile. Discursul suna bine, l-au exersat suficient si il prezinta bine, insa investitorii si clientii nu accepta oferta.
Daca aceasta este problema cu care va confruntati, poate ca ar fi timplu sa analizati strategia de vanzare, inainte de a fi prea tarziu. Oportunitatile pierdute nu se mai intorc, asa ca viitoarea vanzare va trebui sa fie un succes.
Prea multa prezentare, prea putina vanzare. O greseala frecventa a antreprenorilor o reprezinta prezentarile mult prea lungi. Slide-show-urile, mapele, graficele sunt doar ajutoare, nu reprezinta forta de vanzare in sine. O buna prezentare este desigur o unealta a succesului, insa in cele din urma persoana este cea care vinde, care trebuie sa se conecteze cu ascultatorii.
O alta eroare grava este a pune prea mult accent pe avantajele pe care le ofera serviciul sau produsul propus. De multe ori intreg discursul se focalizeaza pe asta si apar blocajele atunci cand se ajunge la potentiale neajunsuri. Problema trebuie abordata din ambele puncte de vedere. Nu trebuie omise intentionat anumite neajunsuri, pentru ca un potential client sesizeaza acest lucru. Intrebarile cu privire la eventuale neajunsuri trebuie abordate intr-o maniera in care sa clarifice orice nelamurire.
In momentul in care se incepe o vanzare, obiectivul este unul clar: se doreste incheierea. Un antreprenor trebuie sa aiba asta in vedere de fiecare data, pentru ca scopul final este vanzarea si nimic altceva.
O alta greseala ce poate schimba parerea clientului este insistenta. Unii antreprenori continua, chiar dupa ce clientul a fost convins, sa expuna prezentari si avantaje pe care produsul sau serviciul vandut le ofera. In multe cazuri aceasta insistenta poate cauza razgandirea clientului, il poate intoarce la pasul 1 si scade sansele ca acesta sa mai fie convins.
Vor exista tot timpul clienti, daca ceea ce se ofera este de calitate. Un antreprenor bun stie asta, insa trebuie sa mai stie ca respectivul produs sau serviciu trebuie si vandut corespunzator – cu siguranta greselile anterior enumerate sunt de evitat.