Cum iti poate fi distrasa atentia atunci cand conduci

atentie la volan

Vedem zi de zi stiri cu accidente groaznice pe sosele. Majoritatea se datoreaza vitezei excesive, a condusului in stare de oboseala accentuata sau pe fond de consum de alcool, insa un procent destul de ridicat al accidentelor se datoreaza si neatentiei la volan.

Pentru a evita accidentele este necesara de fiecare data o atentie sporita si coordonare perfecta. Activitatile secundare duc la distragerea atentiei, crescand riscul producerii accidentelor. Care ar fi cele mai comune moduri prin care iti poate fi distrasa atentia cand conduci vedem in continuare.

  • Privesti alti soferi sau pietoni. Privind la o masina care te depaseste sau pietonii de pe trotuar poti ajunge sa deviezi de la directia de mers si poti ajunge la accidente.
  • Evita sa ajustezi oglinzile, scaunul, sa schimbi posturile de radio sau sa setezi orice alte comenzi auto in timpul mersului. In acele momente atentia iti este distrasa de la drum si poti ajunge sa pierzi controlul vehiculului. Aceste ajustari trebuie sa le faci inainte de a pleca la drum.
  • Te fura peisajul – cu totii am patit-o atunci cand am ajuns cu masina intr-o zona noua, intr-un oras nou sau cand am mers in concediu si am parcurs zone cu peisaje minunate. Distragerea atentiei de la sofat chiar si pentru o fractiune secunda poate avea consecinte grave – prin urmare nu trebuie sa te lasi furat de peisaj.
  • Copiii pot fi si ei un factor de distragere a atentiei. Daca nu se poate altfel si trebuie sa calatoresti cu masina impreuna cu ei, asigura-i bine cu centurile de siguranta si ofera-le si ceva de facut in asa fel incat sa te poti concentra la drum.
  • Trebuie de asemenea sa eviti sa bei, sa mananci sau sa folosesti telefonul mobil in timp ce esti la volan. In timp ce te apleci dupa telefon sau dupa o sticla de apa, poti trage de volan, poti schimba fara sa iti dai seama directia de mers si stim cu totii ce poate insemna asta.

Un lucru este sigur: multitaskingul nu se impaca foarte bine cu sofatul. In momentul in care esti la volan trebuie sa fii stapan pe tine si sa nu lasi niciunul din elementele de mai sus sa iti distraga atentia.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.