Copilaria este o perioada cu multe emotii si experiente. Este vorba de plimbari prin parcuri, de a invata sa mergi pe bicicleta, de a te juca impreuna cu prietenii si de a petrece un timp cat mai placut. Copilaria inseamna o viata fara griji, descoperirea bucuriilor simple pe care viata le ofera in fiecare zi. Copilaria este perioada cand copiii observa lumea din jurul lor si involuntar isi formeaza opiniile si ideile pe baza acestor observatii.
Cu toate acestea nu toata lumea are o copilarie perfecta. Experientele traumatizante precum pierderea unui parinte sau chiar a animalului de casa preferat, abuzul domestic, dependente ce afecteaza familia sau conditii medicale severe pot pune adevarate cicatrici pe inocenta copilariei. In aceste momente a te descurca cu cei mici devine foarte dificil pentru parinti. Este un proces ce necesita multa rabdare si sprijin, atat din partea parintilor cat si din partea tuturor celor din jur.
Cum te descurci cu un copil mai dificil? Primul pas ar fi sa elimini acest gand din mintea ta, sa nu mai existe cuvintele „copil dificil”. Rabdarea este una din cele mai importante virtuti in meseria de parinte. Daca un copil incepe sa se comporte ciudat – spre exemplu da dovada de agresivitate, de lene sau dezinteres, trebuie analizata cauza problemei si trebuie incercate masuri pentru a-l putea ajuta.
Incearca sa fii mai implicat in viata copilului, fara sa devii totusi acel parinte enervant care isi cicaleste tot timpul copilul. Trebuie mentinuta tot timpul o relatie cu copilul, trebuie creat acel nivel de confort pentru ca sa apeleze la tine, ca parinte, ori de cate ori intalneste o problema.
Indu un simt al responsabilitatii copilului. Va trebui sa invete, chiar de mic, ca faptele sale au si consecinte. Aceasta il va invata sa fie mai responsabil in tot ceea ce face, sa isi dea seama mai usor cand greseste si cand face ceva bun.
Invata-ti copilul cum sa isi controleze emotiile. Copiii invata prin puterea exemplului, astfel trebuie sa dai si tu dovada de autocontrol. Nu-ti rasfata copilul in exces. Desigur, aprecierea si recompensarea comportamentului bun sunt importante, insa nu trebuie sa il rasfeti de fiecare data cand isi face curat in camera. Nimeni nu spune ca a te descurca fie cu adolescenti fie cu copii mai mici este usor. Cu cat cresc mai mari, cu atat tind sa devina mai rebeli. Trebuie sa iti inveti copilul sa te respecte, iar cea mai buna metoda este sa ii oferi propriul exemplu. In acest fel atat copilul cat si parintele vor avea de castigat.