panouri fotovoltaice

Din ce in ce mai mult se cauta variante alternative pentru producerea energiei, intrucat combustibilii fosili de care planeta dispune sunt limitati. In acest sens apar variante precum energia eoliana, geotermala, dar si energia solara, ce joaca un rol din tot mai important cand vine vorba de acoperirea necesarului energetic chiar la nivel global, dar si in viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi.

Panouri fotovoltaice – solutia ideala cand vine vorba de o alternativa la energie. Prin aceste sisteme se transforma lumina – energia solara – in energie electrica, cu ajutorul unui proces chimic complex. Sa vedem in continuare cateva lucruri pe care probabil nu le stiati despre aceste dispozitive destul de simple dar in acelasi timp sofisticate.

1. Panoul solar sau panoul fotovoltaic este in fapt un suport ce incadreaza celulele fotovoltaice. Acestea, dupa cum am spus, capteaza lumina si o transforma in energie electrica.

2. La baza panourilor fotovoltaice sta celula fotovoltaica – un simplu detector ce are rolul de a converti lumina in electricitate.

3. Ideea de a converti energia solara in electricitate nu este una foarte recenta. Omul a incercat asta incepand cu peste o suta de ani in urma, doar ca atunci nu exista aparatura de astazi, tehnologia permitand la momentul respectiv doar captarea luminii si transformarea ei in abur.

4. Cam cat de importanta e energia solara? NASA, la toate misiunile sale spatiale, foloseste panouri fotovoltaice, intrucat acestea ofera energie fara a mai fi nevoie de realimentari cu diversi alti combustibili.

5. In cazul locuintelor ce vor sa beneficieze de sursa alternativa de energie – lumina solara – nu sunt necesare decat astfel de panouri fotovoltaice si un simplu invertor care sa transforme curentul continuu generat in curentul alternativ de care au nevoie aparatele si electrocasnicele.

6. Utilitatea panourilor fotovoltaice se face simtita si prin intretinerea lor extrem de simpla. Ecologice si silentioase, au nevoie doar sa fie pastrate curate, sterse de praf din cand in cand.

7. Leonardo Da Vinci, in secolul al XV-lea, a gasit o utilitate foarte practica a energiei solare – incalzirea apei. A reusit sa realizeze acest lucru directionand lumina solara cu ajutorul unor oglinzi.

8. Poate ca un panou solar produce putina electricitate. Daca sunt insa puse in balanta tehnologia care evolueaza constant si nevoia de energie, se pare ca ar fi rentabila in unele cazuri – unde consumatorii nu sunt foarte mari – chiar debransarea de la sistemul de electricitate centralizat.

9. De la faza initiala, in care celule fotovoltaice se foloseau pentru jucarii alimentate cu electricitate, acum s-a ajuns la o adevarata industrie.

10. Consumul energetic la nivel global nu depaseste 20 terawati, insa daca, spre exemplu, s-ar acoperi 15% din suprafata desertului Sahara cu panouri fotovoltaice, acestea ar putea sa asigure chiar peste 450 terawati anual.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *