A vorbi pe la spate pe altii sau a distribui informatii atunci cand nu este absolut necesar, doar de amuzament sau din obisnuinta, se considera barfa. Acest obicei nu este unul privit cu ochi buni. Cu toate acestea, stiinta a descoperit cateva beneficii pe care barfa le poate aduce pentru o persoana.
Barfa este uneori forta vitala a unei conversatii si are in fapt un rol destul de important in mentinerea relatiilor in societate. Daca intentia barfei poate fi una de pura conversatie sau una malefica prin natura, ne ajuta, ca persoane, sa ne satisfacem nevoia de introspectie. Sistemul este foarte simplu: cand discuti despre cineva, despre capacitatea sa de a lua decizii – spre exemplu – te evaluezi automat si pe tine insuti cu privire la acea situatie. Reflectezi asupra propriei persoane si asupra abilitatii tale de a lua decizii. Astfel ajungi sa te cunosti mai bine, sa iti constientizezi mai bine punctele forte si punctele slabe.
Barfa poate fi si un semn de avertizare. Chiar daca intentia initiala nu este de a dauna, in fapt ascultand multe barfe stii de care persoane sa te feresti in momentul in care iti doresti ca anumite lucruri sa ramana doar pentru tine.
Cei ce se implica in activitatea denumita barfa sunt perfect constienti ca persoana cu care vorbesc de rau pe o alta poate sa discute apoi si cu altii, in aceeasi nota, despre cel/cea cu care tocmai a avut un schimb de pareri. Trebuie privit printre randuri, printre vorbe, printre barfe, si astfel se ajunge la o filtrare mai buna a informatiei.
Surprinzator sau nu, persoanele care barfesc, care discuta mai multi despre altii decat despre propria persoana, dezvolta legaturi umane mai puternice. Punandu-se tot timpul la curent cu toate, afla si lucruri noi si coopereaza mult mai bine, functionand ca un grup bine organizat. Chiar daca nu este bine sa barfesti, un scurt schimb de informatii despre ceilalti iti poate aduce si cateva beneficii.