Cercetarea de piata poate fi descrisa ca o colectare sistematica de date si analiza lor in functie de atributele proeminente ale pietei precum comportamentul consumatorilor, competitie, potential al pietei etc. Este un proces continuu, in care fiecare companie colecteaza date si le interpreteaza pentru a aduce schimbarile necesare in politici si strategii. In sens larg, ajuta compania sa isi evalueze relatia cu consumatorii.
O cercetare de piata bine realizata permite companiei sa determine daca a reusit sa satisfaca sau nu cerintele consumatorilor. Ofera informatii cruciale despre diversii factori care pot afecta afacerea. Ajuta compania sa formuleze diverse planuri, sa adopte masurile necesare si sa isi evolueze performantele.
Primul lucru prin care ajuta o cercetare de piata este faptul ca faciliteaza intelegerea consumatorilor existenti si comunicarea eficienta cu acestia. Cercetarea de piata nu este benefica insa doar pentru cei ce se afla deja in domeniul afacerilor. Daca se doreste un nou start, daca afacerea este la inceput, la fel de importanta este cercetarea de piata ca si pentru afacerile ce au deja facuta intrarea pe piata.
Investitia reprezinta un element de baza in orice afacere. O cercetare de piata bine organizata ajuta de asemenea la determinarea investitiei necesare pentru pornirea business-ului sau pentru intretinerea sa. Fondurile trebuiesc alocate corespunzator, pentru a putea astepta eventuale rezultate si conversii.
Cunoasterea problemelor cu care se poate confrunta o afacere ajuta de asemenea foarte mult. Daca se planuieste o lansare de produs, spre exemplu, o cercetare temeinica de piata poate sa identifice eventualele riscuri si probleme ce pot sa apara.
O alta fateta importanta pentru cercetarea de piata este folosirea sa ca unealta de evaluare. Se pot stabili in acest fel rezultatele obtinute si se poate ridica stacheta in ceea ce priveste targetele si progresul.
Economia devine din ce in ce mai versatila si competitiva. Planificarea – aspect vital in orice strategie de marketing – este posibila doar atunci cand exista cunostinte solide despre piata finala si despre consumator. Din acest motiv a devenit una din cele mai importante componente ce determina succesul unei afaceri.
Daca nu vei cunoaste exact piata de desfacere sau de oferire a unui serviciu ai toate sansele sa faci o mare greseala! Cercetarea de piata este una dintre principalele componente ale succesului, premergator unei bune organizari.