Despre negocierea salariului

negociere salariu

Multi candidati se simt oarecum inconfortabil cand se discuta despre salariu in timpul interviului si adesea ajung sa accepte prima oferta pe care o primesc. Negocierea este insa o buna optiune, nu numai ca se poate obtine o plata mai buna, se pot negocia insa si alte conditii cu privire la eventualele majorari de salariu ulterioare. Iata cateva sfaturi pentru cei ce doresc sa stie sa negocieze mai bine.

1. In primul rand candidatul trebuie sa isi cunoasca valoarea, sa cunoasca pe cat posibil cu cat este platit jobul pe care isi doreste sa intre. Poate discuta cu prieteni care lucreaza tot in domeniu, poate verifica agentii diverse de recrutare si asa mai departe.

2. Pe cat posibil este bine ca angajatorul sa fie lasat sa faca o oferta salariala prima data, indiferent ca vor indica doar o marja sau o suma fixa.

3. In cele mai multe cazuri angajatorul va cere celui intervievat sa isi spuna pretentiile salariale. In acest caz viitorul angajat trebuie sa fie cat mai evaziv posibil, este bine ca intrebarile despre bani sa fie evitate, mai degraba trebuie adoptata o atitudine care sa arate ca jobul este mai important decat banii.

Daca in urma negocierii rezultatul nu este pe masura asteptarilor, poate ca e o idee buna pentru candidat sa mai caute si alte oferte sau alte pozitii care sa i se potriveasca mai bine. De cele mai multe ori refuzul unui candidat cand vine vorba de un pachet salarial da nastere unei contraoferte din partea angajatorului, cu o suma mai buna.

In acelasi timp trebuie tinut cont si de faptul ca exista o competitie acerba in orice domeniu in ziua de astazi si poate ca nu va fi foarte greu pentru orice companie sa gaseasca pe altcineva care va fi multumit de remuneratia oferita. Astfel trebuie ca asteptarile sa fie cat mai realiste. Odata ce esti angajat si lucrezi mai mult timp pentru acelasi angajator poti sa dovedesti ca esti un angajat de valoare si poti renegocia o marire de salariu.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.