fumat

Efectele daunatoare ale fumatului nu sunt noutati pentru nimeni. Chiar si fumatorii stiu si sunt constienti ca isi risca sanatatea. Cei care au insa o activitate fizica riguroasa ca parte din viata ar trebui sa acorde insa mai multa atentie acestui pericol. In aceasta categorie de persoane care au parte de activitate fizica intensa se incadreaza sportivii. Stiati ca fumatul scade performantele oricarui sportiv, afectandu-i energia si cauzandu-i probleme cardiace si nu numai? Chiar si cei expusi la fum, fumatorii pasivi, pot avea sanatatea afectata.

Fumul de tigara contine peste 4000 chimicale, din care cateva sute sunt otravitoare si peste 70 pot provoca cancer. Sa vedem care sunt efectele imediate ale fumatului asupra corpului unui sportiv.

Slabirea muschilor. Oxigenul este absolut necesar pentru fiecare celula din corp, pentru ca aceasta sa supravietuiasca si sa isi indeplineasca rolul. Cand se inhaleaza fum de tigara, se inhaleaza si monoxid de carbon care intra in sange, prevenind un aport suficient de oxigen care sa ajunga la tesuturi si implicit la muschi. Astfel muschii sunt slabiti, se reduce elasticitatea si flexibilitatea lor, ceea ce duce la scaderea performantelor sportive.

Scade rezistenta. Fumatul provoaca inflamatii ale peretilor arterelor. Fluxul de sange devine insuficient, vasele de sange se comprima si se formeaza si placa in interiorul peretilor arterelor. Astfel se reduce circulatia sangelui si inima este supusa  unui stres suplimentar pentru a furniza cantitatea suficienta de sange si oxigen corpului. Implicit, scade rezistenta la efort.

Creste de asemenea riscul de afectiuni cardiovasculare, respiratia devine mai rapida si starea de oboseala la efort sustinut survine mult mai repede. De asemenea creste si riscul de afectiuni ale sistemului osos.

Din toate aceste motive cei ce doresc sa practice un sport ar trebui sa evite fumatul, in special daca isi doresc o cariera in domeniu. In cazul in care sportivul este fumator deja, multe din aceste efecte negative ale fumatului pot fi reversibile, se impune insa renuntarea totala la fumat.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *