In ziua de astazi, telefoanele mobile sunt cele mai la indemana mijloace de comunicare din intreaga lume. Cu toate acestea, exista si cateva griji privind siguranta, ridicate de radiatiile emise de acestea.
Microundele functioneaza pe principiul efectului dielectric – similar cu un cuptor cu microunde ce incalzeste mancarea. In acest fel, sub actiunea acestora, telefoanele se incalzesc. Corpul uman experimenteaza un efect similar, iar zonele principale afectate de aceste unde includ urechile, ochii si creierul Sunt realizate studii pentru a dovedi efectele daunatoare pe care le pot avea aceste radiatii asupra corpului uman. Studii realizate pe iepuri arata ca undele electromagnetice au efecte adverse asupra corneei ochilor acestora.
Cantitatea de emisii de radiatii a telefoanelor mobile este una foarte redusa. Corpul este expus acestor radiatii cand se primesc sau se efectueaza apeluri. Undele radio emise de telefoanele mobile sunt absorbite astfel de corp. Acestea au un usor efect de incalzire asupra tesuturilor vii. Putin probabil insa ca acest efect de incalzire sa afecteze in vreun fel celulele.
Multe dintre spitale descurajeaza folosirea telefoanelor mobile in incinta lor. Aceasta se datoreaza semnalelor electromagnetice pe care aceste dispozitive le emit, semnale ce pot sa interfereze cu anumite echipamente medicale precum pacemakere sau defibrilatoare, chiar si cand telefoanele sunt in modul stand-by. Posibilitatea daunelor este mai ridicata mai ales in unitatile de terapie intensiva si departamentele neonatale de ingrijire.
Cresterea utilizarii tehnologiei mobile are loc intr-un ritm foarte alert. Pe de alta parte, cercetatorii nu au obtinut rezultate clare care sa dovedeasca net efectele daunatoare asupra organismului uman a radiatiilor emise de telefoanele mobile. Cu toate acestea, ca o masura de precautie, este bine sa minimizam expunerea la acest tip de radiatii prin utilizarea moderata a telefonului mobil.