stresstres

Stresul a devenit parte integranta a vietii noastre intr-asa o masura incat abia realizam uneori ca suntem stresati. Resimtim efectele doar cand incepe sa ne afecteze si sanatatea. Totul poate incepe cu o simpla durere de cap sau un deranjament la stomac, putandu-se ajunge la febra sau chiar atacuri cerebrale. Cum poate afecta stresul intr-atat? Se pare ca are de a face cu creierul si cu modul cum stresul il afecteaza.

Stresul elibereaza un hormon in creier care slabeste treptat celulele acestuia si in cele din urma le distruge. In timpul perioadelor stresante se elibereaza andrenalina, care ne creaza stare de agitatie si confuzie. Aceste substante si hormoni in exces s-au dovedit a distruge celulele creierului in cadrul unor experimente facute pe animale. Posibil ca rezultatul sa fie acelasi si in cazul oamenilor.

Stresul in exces slabeste memoria. Un nivel crescut al glucocorticoizilor pentru o perioada mai lunga slabeste memoria, oprind terminatiile nervoase din conectarea cu noile celule ale creierului. Astfel informatia este transmisa mai dificil si pot aparea pierderi de memorie pe termen scurt.

Afectand creierul, stresul poate cauza micsorarea regiunii hipocampusului. Adesea aceasta conditie se observa la victimele ce au trecut prin traume si evenimente violente. Aceasta micsorare aduce dificultati in concentrare si memorie, afectand si abilitatile motorii.

Cum nu circula suficient sange catre creier in momentele pline de stres, mai putin sange ajunge si la inima. Acest lucru poate pune in pericol echilibrul inimii, privand-o atat de sange cat si de oxigen. In cele din urma aceasta privare poate avea un efect grav: atacuri ale inimii.

De asemenea este cunoscut faptul ca stresul poate provoca depresie, afectand eliberarea de endorfine – hormonii starii de bine, facandu-ne sa ne simtim suparati si depresivi. Singura modalitate de a reduce efectele stresului asupra creierului este rezolvarea problemelor ce il cauzeaza. O viata sanatoasa, un stil de viata benefic atat pentru minte cat si pentru corp sunt de recomandat.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *