tehnologie
tehnologie

Dezvoltarea tehnologiei ne-a imbunatatit considerabil vietile. Si-a facut simtit impactul asupra fiecarui aspect al vietii, cu atat mai mult asupra tehnicilor de comunicare. Comunicarea a cunoscut un progres considerabil. Fiecare secol din evolutia umanitatii a dezvoltat noi metode de comunicare. De la inventarea telefonului, pana la internet, telefonie celulara si altele, procesul de comunicare a fost mult facilitat.

Orice lucru are atat un impact pozitiv cat si efecte negative, si aici se inscrie fara indoiala si impactul tehnologiei asupra procesului comunicarii. Usurarea procesului este data de emailuri, teleconferinte, videoconferinte, site-uri de socializare si alte instrumente utilizate de generatia curenta.

Impactul pozitiv pe care il are tehnologia asupra comunicarii este dat de aspectele enumerate in cele ce urmeaza.

  • Eliminarea barierelor – comunicarea este acum foarte usoara; in situatii in care ai nevoie sa transmiti o informatie sau un mesaj urgent, emailul sau telefonul mobil salveaza situatia.
  • Intarirea relatiilor – tehnologia a facut posibila mentinerea legaturilor cu persoanele din viata noastra, chiar daca este o distanta considerabile care ne separa, intarind astfel relatiile.
  • Invatamant online – sa nu uitam de serviciile de video-conferinte si cursuri online ce ajuta enorm de mult la educarea elevilor si studentilor prin intermediul internetului.
  • Impact asupra relatiilor – gasirea unei persoane potrivite nu a fost nicicand mai usoara, multumita site-urilor de socializare si de chat. Tehnologia a influentat pozitiv si relatiile la distanta, partenerii putand sa tina legatura mai usor.

Desigur, exista si cateva aspecte negative, nefaste – printre acestea primul ar fi ca acel farmec al lumii invechite a fost inlaturat. Scrisorile, conversatiile indelungi fata-in-fata, intalnirile au fost treptat inlocuite de chat, mesaje text si asa mai departe.

  • Impactul asupra comunicarii interpersonale – generatiile actuale au uneori lipsuri in ceea ce priveste abilitati esentiale de comunicare interpersonala, abilitati de exprimare fata in fata si altele, datorita comunicarii mai frecvente pe chaturi si retele de socializare decat direct.
  • S-a redus interactiunea sociala – tinand cont de socializare, viata s-a schimbat mult. Nu mai exista atat de multe intalniri si reuniuni, oamenii sunt mai preocupati uneori de viata online decat de viata reala.
  • Tehnologia a dus chiar si la dependente, multi le-au dezvoltat, fata de internet sau telefoane mobile, fata de smartphone-uri sau computere si asa mai departe.

Dupa cum se poate vedea, impactul este atat pozitiv cat si negativ. Gandind logic insa, comunicarea a fost imbunatatita de progresele tehnologice, impactul negativ fiind unul relativ neglijabil.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *