Trebuie sa recunoastem, negocierea poate fi o reala provocare in conditiile in care exista in momentul de fata tactici si stiluri diverse abordate pentru a negocia. Exista o serie intreaga de motive pentru care negocierea poate fi considerata dificila, insa unul din cele mai importante este cel ca exista atat de multe lucruri de care trebuie tinut cont cand se negociaza. Cu toate acestea exista persoane ale caror abilitati de negociere sunt excelente. Cum reusesc acest lucru?
Intelegerea pe care incerci sa o obtii in urma negocierilor pe care le duci va fi un rezultat al atentiei pe care o acorzi fiecarui detaliu. Unele aspecte pot fi de importanta majora, insa altele, chiar de par nesemnificative, contribuie pe final la succesul negocierii.
Trebuie sa tii cont in primul rand de aspectele pentru care s-a cazut de comun acord ca vor fi rezolvate si care dintre detalii inca se negociaza la tranzactia respectiva. Pentru cele aflate inca in curs de negociere trebuie intocmita o lista separata care sa urmareasca evolutia lor.
Pe parcursul negocierilor fiecare dintre parti va pretinde si va sustine anumite lucruri pentru a obtine cat mai multe avantaje. Tot ceea ce vine insa ca argument in favoarea uneia dintre parti trebuie analizat cu atentie. Uneori ceea ce se pretinde nu este conform cu realitatea si una dintre parti poate fi indusa in eroare.
In momentul cand te asezi la masa negocierilor, accepti din start responsabilitatea de a gestiona foarte multe detalii si verificarea tuturor pretentiilor emise de fiecare dintre parti. Daca aveti impresia ca acest lucru reprezinta o munca enorma, aveti dreptate. Pentru a deveni insa un negociator de succes, trebuie sa indepliniti aceasta sarcina cu succes. O lista de obiective propuse atat de o parte cat si de cealalta se dovedeste astfel a fi foarte utila, pentru a mentine in atentie toate aspectele avute in vedere.