La un moment dat fiecare dintre noi se gandeste sa isi porneasca propria afacere. Ideea de business poate sa nu fie una de foarte mare anvergura, poate fi gandita ca o mica afacere de familie, chiar personala. In acest caz nu va fi nevoie de infiintarea unei societati pe actiuni, nici macar a unui SRL, desi procedura a fost mult simplificata si in acest sens.
Persoanele fizice care vor sa desfasoare o activitate economica in conformitate cu prevederile legale trebuie sa isi infiinteze una din formele reglementate – respectiv PFA – persoana fizica autorizata, II – intreprindere individuala sau, dupa caz, IF – intreprindere familiala.
Indiferent de caz si de forma dorita, prima etapa la infiintare PFA, II sau IF o reprezinta verificarea disponibilitatii numelui ales si rezervarea acestuia. Daca in majoritatea cazurilor se merge pe numele persoanei in cauza, in cazul alegerii unei alte denumiri se impune verificarea disponibilitatii acesteia. Pasii de urmat in continuare sunt destul de simpli: se stabileste un sediu pentru activitatea economica desfasurata – in cazul unui sediu social aflat in apartamentul unui bloc, va fi nevoie desigur si de acordul Asociatiei de Proprietari precum si al vecinilor. Ca urmator pas se certifica la notar specimenul de semnatura al persoanei ce infiinteaza PFA-ul, se alege obiectul de activitate, dupa care documentele necesare sunt depuse la Oficiul Registrului Comertului.
Dupa cum am spus, procedura este una usoara, din seria actelor necesare pentru infiintare amintim: cererea de inregistrare, fotocopii documente de identitate ale persoanei/persoanelor care infiinteaza PFA-ul, date privind rezervarea firmei si sediul social al acesteia, acordul proprietarilor si Asociatiei de proprietari – unde este cazul, specimenul de semnatura si dovada achitarii taxelor percepute la Oficiul Registrului Comertului. In acest fel, orice mic intreprinzator poate sa isi puna in practica ideea de afaceri, chiar daca este una la scara mai redusa.