pofta de mancare
pofta de mancare

Poate afecta atat barbatii cat si femeile de toate varstele. Predominant insa sunt afectate femei si fete, mult mai putini barbati fiind afectati. Aceasta lipsa a poftei de mancare este denumita medical anorexie. O forma agravanta este anorexia nervosa, care este caracterizata de refuzul intentionat de a manca suficient, datorita fricii de a castiga in greutate. Exista cativa factori care contribuie la aceasta stare, si sunt enumerati in continuare.

  • Stresul – problema cu care ne confruntam cu totii in viata de zi cu zi. Nu toti insa reactionam la fel la stres. Unii reactioneaza prost la stres, experimentand anxietate, iritare, lipsa de concentrare si chiar anorexie. Odata ce trece insa etapa stresanta, pofta de mancare revine la normal.
  • Obisnuita raceala – o persoana racita are de obicei gatul uscat si iritat. Gustul modificat datorat racelii si medicamentelor contribuie la aceasta conditie, si astfel se pierde si pofta de mancare. Dupa vindecare, pofta de mancare revine.
  • Sarcina poate contribui si ea la lipsa poftei de mancare.
  • Hipotiroidismul – anorexia este una dintre simptomele intarziate ale hipotiroidismului, insa cu ajutorul tratamentului prescris de medic pofta de mancare revine treptat, diferit de la caz la caz.
  • Constiparea – provoaca de obicei senzatia unui stomac plin, implicit reducand pofta de mancare. Orice alta obstructie intestinala poate provoca si lipsa poftei de mancare.
  • Diareea – conditie caracterizata de afectarea tranzitului intestinal, prin urmare diareea prelungita provoaca si anorexie.
  • Imbatranirea – pe masura ce inaintam in varsta, corpul pierde diversi nutrienti esentiali. Lipsa acestor nutrienti, in special zinc, scad senzatiile simtite de papilele gustative. Aceasta este una din cauzele majore ale lipsei poftei de mancare la persoane mai in varsta.
  • Stari de greata – datorate infectiilor, febrei, pot afecta pofta de mancare, insa aceasta revine odata cu vindecarea.
  • Intoxicatiile alimentare sunt frecvente, simptomele cumulate facandu-ne sa evitam o perioada alimentele, astfel scade si pofta de mancare.
  • Bolile grave precum cancerul afecteaza pofta de mancare. Tratamentul cu chimioterapie face ca persoanele sa simta tot timpul stari de greata si in cele din urma dispare si pofta de mancare.
  • Depresia – o persoana depresiva isi pierde interesul pentru mancare. Depresia cronica poate avea ca rezultat anorexia pentru o perioada indelungata. Odata ce persoana depaseste starea de depresie, lucrurile se imbunatatesc.

Lipsa poftei de mancare este arareori o conditie serioasa. Uneori pur si simplu nu simtim nevoia sa mancam. Daca totusi se agraveaza si se creaza adevarate dezechilibre, trebuiesc luate masuri.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *