Lucruri mai usor de zis decat de facut

sfaturi

Cand oamenii iti ofera sfaturi, iti spun lucruri pe care le considera a fi potrivite pentru o anumita situatie. Este usor sa oferi sfaturi, pentru ca nu ai de a face cu neplacerile si nesigurantele unei anumite probleme. Exact din acest motiv unele lucruri par naturale, foarte usor de spus, insa persoana careia ii este oferit sfatul gaseste acel lucru foarte greu de facut. Cateva exemple in continuare.

  • Iarta si uita. Oricat de tolerant ai fi, oricat de nepasator, sunt unele lucruri peste care nu poti sa treci atat de usor. Sunt persoane care gresesc grav fata de tine, persoane in care ti-ai pus increderea si care te-au dezamagit; esti constient ca totul va trece cu timpul, insa sfatul „iarta si uita” nu este atat de usor de urmat in prima faza.
  • Nu te ingrijora, va fi bine. Suna ca o incurajare pe care cu totii am auzit-o. Cand ai ramas insa fara serviciu, ai de intretinut o familie, facturile si datoriile s-au adunat si nu vezi nici o speranta de nicaieri, nu ai cum sa nu iti faci griji.
  • Ai probleme cu vecinii? Nu iti place unde stai? Muta-te! Daca ar fi la fel de usor de facut precum este de zis, am cunoaste o tranzitie continua a populatiei dintr-un loc in altul. Cei ce iti ofera o astfel de recomandare nu cunosc ce situatie materiala ai, ce dificultati intampini in a gasi o locuinta noua, ce costuri implica mutarea etc.
  • Eternul sfat „fii puternic/a” este de asemenea unul mai greu de urmat decat de zis. Indiferent de cat de mare este problema cu care te confrunti, trebuie desigur sa fii puternic pentru a putea trece peste. In prima faza insa este OK sa te simti neajutorat.

Decat sa oferi astfel de incurajari si sfaturi, mai bine intereseaza-te despre situatia reala a persoanei, pentru ca de multe ori acestea nu ajuta sau sunt mai greu de pus in aplicare imediat.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.