citit in viteza

Cititul este o abilitate foarte importanta pentru reusita in viata. Este folositor atat la scoala cat si la job dar si in alte aspecte din viata. Cu cat reusesti sa citesti mai rapid cu atat iti devine mai folositor. Cresterea vitezei la citit este o practica tot mai des intalnita in randul multora, insa necesita antrenament si cunostintele potrivite.

Oricat de dificil ar parea initial sa reusesti sa citesti la viteza dorita, eforturile se vor merita. In ciuda metodelor ce pot fi gasite peste tot pentru accelerarea vitezei citirii, exista si o serie de mituri care determina pe multi sa renunte chiar inainte de a incepe. Care ar fi cateva conceptii de acest fel vedem in continuare.

Trebuie sa citesti cuvant cu cuvant – foarte putine persoane realizeaza ca cititul fiecarui cuvant in parte incetineste drastic intregul proces. Pentru a citi in viteza trebuie sa citesti doar cateva cuvinte principale, cateva blocuri de cuvinte. Vizionarea fiecarei silabe in parte nu este altceva decat pierdere de timp.

Cititul necesita timp – credeti sau nu, cititul poate fi in egala masura amuzant dar si rapid. In fapt, odata ce ai invatat sa citesti in viteza vei afla ca a citi este mai distractiv decat te asteptai. Nu este nevoie de mult timp sa citesti, atat timp cat iti pui la punct abilitatea de a citi in viteza.

Tot ceea ce citesti prezinta importanta – majoritatea oamenilor cred acest lucru. Fie ca e vorba de o carte, de un email sau de un articol de ziar, nu totul are insa aceeasi importanta. Unele fragmente prezinta informatiile dorite, iar altele reprezinta doar introduceri, concluzii, detalieri peste care poti trece rapid.

Cititul in viteza reduce abilitatea de memorare si de intelegere – la fel de multe persoane cred ca a citi in viteza inseamna sa nu intelegi si sa retii totul. Cu toate acestea situatia sta exact pe dos. Citind rapid, scanand efectiv un document, reusesti sa retii chiar mai multe informatii decat cel ce ar citi in detaliu fiecare cuvant si propozitie in parte. Intr-un timp mult mai scurt iti faci o idee de baza si retii mult mai usor elementele importante pe care te intereseaza.

Nu trebuie sa te lasi descurajat de aceste mituri daca intr-adevar iti doresti sa inveti sa citesti in viteza. Ai la dispozitie peste tot metode, cursuri si chiar si carti care te invata cum sa faci asta, asa ca ce mai astepti?

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *