Depresia este o conditie medicala destul de des intalnita, insa de cele mai multe ori gresit interpretata. Poate avea forme de la usoare la grave si determina oamenii sa actioneze uneori necugetat. Depresia clinica este termenul folosit pentru a descrie cea mai grava forma a depresiei. Stigmatul asociat cu o afectiune mentala face ca oamenii ce sufera de aceasta afectiune sa nu poata vorbi foarte usor despre ea si cu atat mai dificila cautarea unui tratament. In plus, mituri si pareri gresite s-au format de-a lungul timpului legat de aceasta conditie. Sa vedem care ar fi acestea.
1. Depresia reprezinta tristete agravata si nu o conditie medicala. Aceasta este o parere gresita pe care multi o cred. Nu iau in serios astfel depresia, de aceea putini sunt constienti de faptul ca necesita tratament imediat. Tristetea dureaza doar cateva zile, insa starea de depresie te poate insoti intreaga viata daca nu o tratezi.
2. Vointa puternica te ajuta sa treci peste depresie. Aceasta conditie nu reprezinta doar o stare a mintii, adesea cauzeaza si schimbari la nivel chimic ce afecteaza corpul. La fel cum o atitudine pozitiva si o vointa puternica nu te pot ajuta de fiecare data sa scapi de afectiuni medicale, in aceeasi maniera nu sunt utile si cand vine vorba de depasirea depresiei.
3. Depresia ii afecteaza doar pe cei slabi. Fals! Depresia nu are nici o legatura cu puterea, fie ea fizica sau mentala. Este la fel ca si orice alta afectiune sau dezechilibru si nu prea pot fi facute multe lucruri pentru remedierea situatiei decat cautarea de tratament.
4. Nu exista simptome fizice ale depresiei. Nimic mai departe de adevar. Persoanele depresive prezinta si simptome fizice precum dureri de cap, dureri generale la nivelul corpului, insomnie, oboseala excesiva si multe altele.
Unii cred ca a vorbi despre asta cu persoana afectata poate sa ajute, insa cea mai buna recomandare este ca in cazul in care depresia isi face aparitia sa cautam ajutor de specialitate.