Educatia online sau e-learning functioneaza pe principiul conform caruia profesori si specialisti pun la dispozitia elevilor si cursantilor informatii prin intermediul internetului. Desi trebuie si aici urmat un program, sesiuni de invatare de anumite durate, poti lucra si dupa propriul ritm atata timp cat sunt respectate termenele limita. Odata ce ai un computer si conectare la internet, e-learningul iti da acea flexibilitate de a putea accesa materialele de curs si de a comunica cu instructorii si profesorii de oriunde din lume. Nu mai trebuie sa fii prezent fizic in sala de curs, ceea ce e un avantaj pentru cei ce lucreaza sau nu au aceasta posibilitate din diverse motive. Exista insa si cateva conceptii gresite sau mituri legate de e-learning, iata in continuare cateva dintre ele.
1. Cursurile online sunt mai usoare, sunt potrivite oricui. Situatia nu sta chiar asa, aceste cursuri prezinta la fel de multe provocari si sunt la fel de antrenante precum si cele normale. De fapt, cursurile online sunt mai riguroase, se asteapta din partea studentului sa se automotiveze si sa fi ambitios in orice moment.
2. Studentii pot sa triseze foarte usor la cursurile online. Institutiile si facultatile ce ofera educatie online nu numai ca au unelte si tehnologia necesara pentru a vedea daca un student triseaza, ci urmaresc special acest lucru.
3. Cursurile online si temele pot fi completate si realizate dupa propriul ritm. Intr-adevar prezinta o mai mare flexibilitate, dar trebuiesc totusi respectate deadline-urile. Sesiunile, discutiile, intalnirile trainer-student ce fac parte din curs sunt programate la date specifice.
4. Cursurile online izoleaza studentul si diminueaza abilitatile de comunicare si socializare. Fals. Un student inscris la cursuri online nu este niciodata izolat, multumita numarului infinit de resurse disponibile in zilele noastre. E-learningul duce interactiunea la un alt nivel, cu toate forumurile de discutii si librariile online existente.
Boom-ul tehnologic a schimbat si sectorul educatiei. Educatia online ofera la fel de multe posibilitati ca si cursurile desfasurate normal in campusuri universitare. Cresterea popularitatii acestui sistem il face sa para una dintre solutiile pentru viitor in domeniul educatiei.