Dependenta telefonDependenta de smartphone este comuna printre adolescenti si adultii tineri. Nevoia de a folosi telefonul constant pentru a verifica email-uri si noi actualizari pe reteaua sociala, poate fi mai stresanta decat ti-ai putea imagina.

Stiai ca termenul care descrie frica de a ramane fara telefon mobil se numeste nomofobie? Este o abreviatie de la „no mobile phone phobia” (fobia de a ramane fara telefon mobil). Cat de mult timp a trecut de cand ai atins telefonul ultima oara? Te simti fara stare sau ai o senzatie gadilitoare in palme atunci cand nu folosesti smartphone-ul? Iti iei telefonul oriunde inclusiv in baie? Verifici daca ecranul s-a inchis o data la 5 secunde, indiferent daca ai o conversatie cu familia, esti intr-un supermarket sau in pat? Trebuie sa verifici si sa raspunzi fiecarei notificari sau apel? Refuzi sa-ti inchizi  telefonul si sa-l incarci mai mult o data pe zi?

Daca raspunsul la majoritatea acestor intrebari este afirmativ, atunci ai putea suferi de dependenta la telefonul mobil. Smartphone-urile precum iPhone-urile, Blackberry-urile si telefoanele Android sunt o necesitate pentru majoritatea adultilor si tinerilor.

O cercetare realizata de Centrul de Cercetare Pew, a afisat ca in anul 2012, in jur de 46 % din toti adultii Americani detineau un telefon mobil, comparat cu 25% adulti in 2011. Majoritatea acestor utilizatori sunt dependenti de smartphone si sunt constant legati de piesa fascinanta de tehnologie din mainile lor.

Sa detii un smartphone te ajuta sa stai conectat cu reteaua sociala si sa iti faca munca mai usoara. Dar atunci cand tehnologia incepe sa-ti conduca viata, atunci lucrurile devin mai problematice. Pentru majoritatea dependentilor, smartphone-urile sunt ca o extensie a lor. Isi verifica telefoanele cand se trezesc, inainte de a se culca, cand sunt in vacanta si in weekend-uri.

Nevoia de a verifica actualizarile de stiri, conexiunilor de pe reteaua sociala si email-urilor poate strica, mai ales daca persoana pe care nu o bagi in seama este un prieten sau familia. Cand nu sunt capabili sa faca acest lucru, exista stres si anxietate.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *