decizie

Deciziile fac parte din viata fiecaruia. In orice segment, fie personal, fie profesional, trebuie sa luam decizii de o mai mica sau mai mare importanta. In unele situatii trebuie sa luam decizii foarte rapid, insa cand ne confruntam cu dileme si probleme in care decizia nu ne afecteaza doar pe noi, ci are implicatii extinse, trebuie acordata foarte mare atentie tuturor factorilor.

Care sunt pasii de urmat in luarea unei decizii?

1. Primul pas este intelegerea importantei luarii unei decizii. Trebuie sa fie facuta o lista care sa arate timpul necesar luarii deciziei, rezultatele unei decizii bune sau ale unei decizii proaste, oamenii care pot sa ajute, persoanele care vor suporta consecintele si de asemenea ce se va intampla daca nu este luata nici o decizie.

2. Fiecare alegere este luata pentru a obtine ceva, pentru a atinge un anume tel sau obiectiv. Urmatorul pas ar fi, prin urmare, enumerarea obiectivelor ce se doresc a fi atinse prin luarea unei decizii.

3. Selectarea diverselor optiuni pentru rezolvarea problemei este urmatorul pas de facut in luarea deciziei. Se pot cauta si solutii creative, inovatoare, in afara de cele evidente.

4. Analizarea in detaliu a fiecarei optiuni posibile este absolut necesara. Trebuie cantarite toate avantajele si dezavantajele care decurg din fiecare alternativa, in asa fel incat sa poata fi aleasa cea mai buna varianta.

5. Logic, dupa cantarirea optiunilor se ia si decizia finala. Se impune o recapitulare a pasilor anteriori inainte de aceasta, pentru a ne asigura ca intr-adevar am facut alegerea potrivita.

Acesti pasi sunt esentiali in luarea oricarui tip de decizie, aceasta tehnica va asigura ca va fi aleasa cea mai buna solutie, indiferent de problema ridicata. Obiectivele de indeplinit pot fi atinse numai prin luarea de decizii eficiente, astfel se impune urmarea pasilor anteriori pentru ca atat in viata personala cat si in cea profesionala sa avem numai de castigat de pe urma deciziilor luate.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *