Pericolele taurinei

taurina

Utilizarea crescuta a taurinei in timpurile recente a ridicat numeroase intrebari cu privire la posibilele efecte secundare ale administrarii acesteia in cantitati excesive.

Desi este adesea mentionata ca aminoacid, nu contine un grup carboxil, spre deosebire de toti aminoacizii. Este de fapt un derivat al aminoacidului numit cistina, cu continut de sult. Prima data a fost separata din fierea taurilor. Astazi este cunoscuta ca ingredient esential pentru bauturile energizante. Este disponibila de asemenea in suplimente nutritive ce sunt folosite preponderent de culturisti si sportivi pentru cresterea nivelului de energie si a masei musculare. Odata cu cresterea utilizarii acestor suplimente s-a pus si intrebarea daca prezinta vreun grad de pericol.

Taurina este benefica in multe feluri corpului. Este un compus important care asigura functionarea buna a muschilor scheletici, ajutand si la dezvoltarea neuronala. Se crede ca are si proprietati antioxidante si de detoxifiere. Ia parte la metabolism si faciliteaza digestia grasimilor. Studii realizate pe animale au indicat ca poate inlatura depozitele de grasimi la sobolani, prevenind astfel riscul aparitiei de afectiuni ale ficatului si ciroza. Este benefica si in sensul tinerii sub control a tensiunii.

Poate fi produsa si de corp, si se gaseste in abundenta si in alimente precum carnuri, fructe de mare, peste si oua. Cat timp mentinem acestea in dieta, nu este cazul sa apelam la suplimente. Vegetarienii, pe de alta parte, ar putea avea de suferit intrucat taurina nu se gaseste in plante. De aceea exista disponibile pe piata si suplimentele. Consumul excesiv al acestora nu este considerat de obicei un risc pentru sanatate.

In general, daca taurina sub forma de suplimente nu depaseste cantitatea de 3.000 mg, nu reprezinta un pericol nici pentru adulti, dar nici pentru copii. Cantitatea luata in exces este eliminata prin urina. Pana acum, nu se cunosc fapte concrete despre pericolele utilizarii excesive prelungite. Taurina sintetica, pe de alta parte, ridica si ea niste intrebari. Se pare ca s-a raportat un caz de encefalopatie la un culturist care a luat o doza prea mare de taurina, insa a luat si insulina si steroizi. Asadar nu poate fi clar daca acest efect advers a fost cauzat de taurina sau de celalalt tratament.

In ceea ce priveste femeile insarcinate sau cele care alapteaza, ar trebui sa se fereasca pentru ca efectele secundare eventuale sa nu isi faca aparitia; chiar si sportivii si culturistii trebuie sa foloseasca suplimentele cu moderatie.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *