Fructele sunt bogate in vitamine si minerale si sunt cunoscute pentru beneficiile aduse sanatatii. Consumul in exces poate insa sa duca la cresterea in greutate.
Cand vine vorba de diete, fructele si legumele sunt considerate cele mai bune optiuni. Multi cred ca reprezinta solutia optima pentru a scapa de kilogramele in plus. Exista insa si o alta fateta a povestii – consumul excesiv de fructe si legume poate duce la cresterea in greutate.
Fructele sunt bogate in zaharuri, in special fructoza. Cand consumam alte alimente (exceptand fructele), acestea sunt descompuse in glucoza. Corpul elibereaza apoi insulina, ceea ce arata creierului ca stomacul s-a umplut, creandu-se senzatia de satietate. Cand consumam fructe insa, se elibereaza direct fructoza, care nu declanseaza eliberarea de insulina. Nu se mai formeaza astfel senzatia de satietate si continuam sa mancam mai mult, iar rezultatul direct este acumularea de zaharuri in exces in organism. Cresterea in greutate apare ca o consecinta directa.
Consumul de fructe trebuie prin urmare portionat; trebuie tinut cont insa si de tipul de fruct consumat. Spre exemplu, o banana de dimensiuni medii contine aproximativ 110 calorii, 30 grame carbohidrati si circa 19 grame zahar. Un grapefruit are circa 60 calorii si 15 grame carbohidrati, incluziv zaharuri. Evitarea fructelor cu un continut caloric ridicat este prin urmare recomandata, daca se doreste pierderea in greutate.
Printre fructele cu un continut caloric scazut se numara afinele, perele, capsunele, merele, prunele, piersicile, ciresele sau grapefruitul. Un continut caloric ridicat poate fi intalnit la fructe precum pepene verde, ananas, struguri sau kiwi.
Toate acestea dovedesc faptul ca si la dietele bazate pe fructe trebuie sa avem in vedere numarul caloriilor. Chiar si varsta, sexul si starea de sanatate trebuie avute in vedere atunci cand se incepe un regim alimentar. Recomandarea este una simpla: daca se doreste scaderea in greutate, trebuie evitat consumul in exces de fructe, in special al celor cu continut caloric ridicat. Desigur, fructele proaspete, sucurile naturale sau fructele uscate, consumate cu moderatie, vor ajuta la slabit.