Incalzirea in podea sau incalzirea in pardoseala devine tot mai populara, tot mai cautata. Acest lucru se poate vedea la numeroase locuinte, fie noi, fie care sunt in curs de renovare, care adopta aceasta modalitate pentru incalzire.
Incalzirea in pardoseala este mult mai competitiva in zilele noastre ca si pret datorita progreselor tehnologice. Aerul cald se ridica, astfel caloriferele si radiatoarele traditionale incalzesc camera incepand de la plafon in jos. Incalzirea in pardoseala functioneaza pe un sistem exact invers.
Alegerea unui sistem de incalzire in pardoseala depinde de un numar de factori – exista, ca in orice alt caz, avantaje si neajunsuri. Sa vedem care ar fi acestea.
Avantaje
1. Nu vor mai fi folosite radiatoare si calorifere care ocupa un loc in spatiu. In acest fel orice spatiu din locuinta va putea fi eficientizat si fructificat la maximum.
2. Spre deosebire de radiatoare si calorifere costurile de intretinere sunt practic inexistente.
3. Cum incalzirea incepe sa se faca simtita de jos in sus, senzatia pe care o ai cand calci pe o podea incalzita este unica.
4. Apa varsata pe podeaua din baie sau bucatarie se va evapora mult mai repede.
5. Costurile cu incalzirea pot fi reduse cu pana la 25%, chiar daca investitia initiala intr-un astfel de sistem poate fi destul de costisitoare.
Neajunsuri
1. Caloriferele acopera o zona restransa si adesea pot sa incalzeasca mult mai repede spatii mici.
2. Anumite piese de mobilier nu se comporta foarte bine cand sunt asezate pe o podea incalzita, trebuie astfel facute cateva verificari inainte.
3. Daca procesul de instalare al sistemului de incalzire in pardoseala nu presupune si o reamenajare totala ori o constructie noua, costurile de inlaturare a podelei si apoi remontare a acesteia pot fi destul de restrictive.
4. Trebuie ca sistemul sa fie instalat de un expert, de o persoana specializata, intrucat ulterior pot sa apara probleme nedorite care vor fi destul de costisitoare.
Sistemele de incalzire in pardoseala electrice sunt considerabil mai ieftine fata de echivalentele lor care se bazeaza pe apa incalzita. Fara indoiala trendul de a eficientiza consumul energetic cat si dorinta de confort au determinat pe marea majoritate sa aleaga aceste sisteme. Desigur au si avantaje cat si neajunsuri, insa la urma urmei alegerea apartine fiecaruia.