Robot TestoasePentru prima data, oamenii de stiinta de la Agentia Nationala Oceanica si Atmosferica au monitorizat broastele testoase in pericol de disparitie de la distanta, folosind un robot ce functioneaza pe sub apa.

Vehiculul autonom ce se deplaseaza pe sub apa, foloseste o tehnologie a unui sonar de scanare in laterala pentru a detecta creaturile ce inoata si se odihnesc la nivelul marii intr-o zona in care se stie ca sunt broaste testoase, langa Carolina de Nord.

Managerul de proiect, a vehiculului autonom ce se deplaseaza pe sub apa, Rob Downs, spune ca este pentru prima data cand au folosit un astfel de robot pentru a cauta o creatura vie. Echipa sa a folosit dispozitivul sa inspecteze leziunile in Texas, dupa uraganul Ike, de asemenea pentru a verifica obstructiile navigationale de la statia navla aeronautica din Jackson Hole, Fla si cautand ramasite in Sanctuarul National Marin din Florida Keys.

Spre deosebire de ramasitele lasate de oameni, broastele testoase sunt dificil de gasit, din cauza ca au o carapace rotunda si petrec majoritatea timpului pe pamantul de sub mare. Sunt obiecte naturale ce traiesc si se deplaseaza. Carapacea testoasei nu reflecta puternic undele sonarelor, la fel cum o face otelul sau betonul.

Vehiculul autonom ce se deplaseza pe sub apa, are o raza de comunicare de doar 1500 de metri, mai putin decat o mila, asa ca este potrivit pentru explorarea apei adanci. Se propaga prin apa pe un curs preprogramat, luandu-si putere de la o baterie lithium ion si iesind la suprafata. Expeditia a ajutat expertii robotului sa-si antreneze angajatii si sa obtina date corespunzatoare pentru testoasele pe cale de disparitie in acelasi timp .

Monitorizarea populatiilor de broaste testoase de mare este esentiala daca incerci sa produci strategii de conservare si sa-si masoare succesul. Robotii isi extind raza de supraveghere fiindca pot accesa zone dificile.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *