S-a descoperit o stea hibrid

Steaua HibridUn tip ciudat de stea hibrid a fost descoperita la aproape 40 de ani, de cand a fost teorizata pentru prima data, dar pana acum a fost curios de dificil de gasit. In anul 1975, astrofizicianul renumit Kip Thorne, a Institutului de Tehnologie California (Caltech) in Pasadena, California si Anna Zytkow, de la Universitatea Cambridge, Statele Unite ale Americii, a asamblat o teorie despre cum o mare stea pe moarte si-ar putea inghiti steaua neutron partener binar, in cele din urma devenind un tip foarte rar de hibrid stelar, fiind poreclit obiect Thorne-Zytkow. Steaua neutron, o coaja densa de materie degenerata care a fost o data o stea masiva de cand a devenit supernova, s-ar invarti in nucleul rosu supergigant, intrerupand procesul de fuziune normala.

Potrivit teoriei Thorne-Zytkow, dupa ce doua obiecte s-au contopit, un exces de elemente rubidiu, litiu si molibden va fi generata de hibrid. Asa ca astronomii au cautat stelele din galaxia noastra, ce se crede ca ar fi continut doar cateva duzini de aceste obiecte oricand, cu semnatura specifica chimica in atmosfera lor.

Acum, potrivit lui Emily Levesque a Universitatii lui Colorado Boulder si echipa sa, o buna credinta TZO a fost descoperita si ceea ce au gasit a fost acceptat pentru publicare in Notitele Lunare a Scrisorilor Socitatii Roiale Astronomice.

Sunt cateva diferente subtile intre rezultatele observationale si teorie, dar dupa cum spune echipa lui Levesque, teoria stelara a avansat in decenii, de la munca originala a lui Thorne si Zytkow. Co-investigator-ul Philip Massey, a lui Lowell Observatory in Flagstaff, Arizona, au spus ca desigur ar putea sa greseasca. Sunt cateva inconstiente minore intre unele detalii pe care le-am gasit si ceea ce prezice teoria. Dar predictiile teoretice sunt destul de vechi si au fost o multime de imbunatatiri in teoeria de atunci. Cu speranta descoperirea noastra va produce munca aditionala pe partea teoretica.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.