Sistemele teritorial spatiale reprezinta sisteme geografice, care au structuri specifice socio-naturale, de unde se desprinde concluzia ca geografia este o stiinta dualista, deoarece abordeaza atat sistemele naturale, cat si pe cele socio-teritoriale.

Raportul dintre geografia generala si cea regionala sau raportul dintre general si local arata ca nu se poate realiza un studiu regional concret de tip sistemic daca nu se poseda cunostintele teoretice necesare despre categoria respectiva de teritoriu care se impune a fi integrat in subsistem, iar subsistemele formeaza intregul sistem numit mediul terestru.
Raporturile dintre societate si natura pot determina interactiuni cu amplitudini diferite, acestea fiind conditionate de complexitatea sistemelor naturale.

Universul in sine este un mega-sistem constituit din sisteme ierarhic subordonate, conform criteriului complexitatii structurale. Prin sistem intelegem un ansamblu de elemente intre care se stabilesc legaturi diverse si care conduc la individualizarea unei formatiuni ce se comporta ca un intreg, cu proprietati si functii proprii. Atat societatea cat si mediul natural sunt constituite din sisteme ierarhizate in functie de complexitatea acestora. Interactiunea dintre geosferele naturale genereaza sisteme complexe pentru care sau propus diverse denumiri: invelis geografic, invelis landsaftic etc.
In cadrul sistemului natural a aparut si evoluat homo sapiens si respectiv societatea umana. Intre cele doua sisteme s-au stabilit relatii de reciprocitate soldate cu modificari mutuale a caror intensitate a fost intr-o continua crestere.

Daca initial societatea umana (sociosistemul) s-a reglat in functie de mediul natural (geosistem), odata cu permanentizareaasezarilor, a descoperirilor tehnice si inovatiilor, are loc o inversare a sensului presiunilor, dinspre om catre natura, ceea ce are ca efect modificari tot mai ample ale mediului. In principiu mediul natural ca si sistem are capacitatea de a absorbi diverse presiuni, insa pana la un anumit prag. Depasirea acestuia genereaza dezechilibre, perioade cu intense framantari, care vor fi finalizate prin identificarea unei noi armonii.
Raporturile dintre cele doua sisteme sunt caracterizate de intense si complexe schimburi de materie si energie.

Omul isi procura din geosistem cantitati uriase de materie pe care o prelucreaza in diverse procese de productie. O mare parte din materie este transformata in obiecte care nu exista in mod natural: case, cai de comunicatie, constructii industriale etc. Amplasarea acestora in geosistem genereaza noi interactiuni. O alta parte a materiei este returnata mediului, dar datorita noilor proprietati nu de putine ori, aceasta devine factor poluant. Sociosistemul a reusit sa provoace modificari considerabile nu numai asupra elementelor constituiente ale geosistemului ci si asupra mecanismului functional al acestuia.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *