sit

Distrugerea socanta care s-a petrecut recent in orasul sirian Palmyra face parte din campania militantilor teroristi de a distruge dovezile arheologice. Militantii din Irak si Siria continua razboiul lor in regiunile culturale, atacand siturile arheologice cu buldozere sau explozivi. Asa numita grupare ISIS- Statul Islamic- a facut public un video care a socat intreaga lume luna trecuta, unde a aratat distrugerea Templului Baalshamin- una din cele mai bine conservate ruine din Palmyra. Saptamana trecuta, au fost raportate explozii la un alt templu din Palmyra, dedicat zeului antic Baal, iar o imagine satelitara arata faptul ca o buna parte a templului a fost distrusa complet.

ISIS controleaza intinderi mari din Siria, alaturi de zonele de nord si de vest din Irak. Nu se poate face mare lucru pentru a-i opri pe teroristi sa mai distruga situri arheologice din aceasta zona, din moment ce ei controleaza aceasta regiune.

Situri distruse de ISIS

Manastirea Mari Elian- manastirea crestina a fost capturata in august, cand ISIS a pus stapanire peste turnul sirian al al-Qaryatain, langa Palmyra. Dedicata unui sfant care a trait in secolul IV, aici a fost locul a sute de sirieni crestini. Militantii au folosit buldozere pentru a distruge peretii, dupa care au postat imagini pe Twitter cu rezultutul.

Mari- a fost un loc plin de viata din Epoca Bronzului, intre anii 3000 si 1600 i. Hr. Arheologii au descoperit locuri, temple si chiar si documente care au fost scrise pe table si care au facut lumina in lumea care a trait atunci. Potrivit rapoartelor locale dar si a imaginilor satelitare, situl- in special palatul roial a fost distrus.

Hatra- sit in Irak, acesta a fost construit inaintea erei noastre, fiind capitala unui tinut independent. A fost combinatia dintre influentele grecesti si romane, iar in anul 1985, Hatra a fost numit monument UNESCO. In anul 2014, Hatra a fost atacata de ISIS, iar un video emis de ISIS in aprilie 2015 a aratat cum militantii foloseau arme pentru a distruge sculpturile din cea mai mare cladire a sitului istoric.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *