Fenomenul de bullying se defineste prin folosirea unei forte sau autoritati superioare pentru a intimida sau pentru a influenta pe cineva, fiind un comportament repetat si intentionat prin care agresorul isi raneste victimele pe cale verbala, relationala sau fizica. Acest tip de comportament poate fi deprins din cadrul familiei sau in alte tipuri de mediu, fiind favorizat de diferentele de etnie, religie, gen, sociale etc. Efectele asupra victimei pot fi distrugatoare din punct de vedere emotional sau comportamental.
Acest fenomen violent este cel mai usor de observat in cadrul grupurilor de copii, scoala fiind mediul in care se manifesta cel mai des luptele pentru putere. Cine este cel care este cel mai temut din clasa sau care este “gasca primejdioasa”? Cei care au un astfel de comportament ii lovesc pe cei din jur de obicei, ii jignesc, ii fac de rusine si le pun diferite porecle stanjenitoare.
A-i forta pe altii sa faca ceea ce nu doresc este, de asemeni, o componenta a caracterului adoptat de astfel de persoane. Bullying’ul poate transforma scoala intr-un loc foarte neplacut, in special pentru cei mici. Stresul, anxietatea si chiar fobia sociala pot sa apara ca efecte negative in situatii de acest fel. Studiile demonstreaza ca 15-25% dintre elevii americani cad victim ale acestui fenomen, in timp ce, un procent de 15-20% de persoane se declara ca fiind initiatori ai acestor comportamente.
Profilul celor care agreseaza poate fi descris de tineri care cauta cu orice pret sa atraga atentia asupra lor si care isi doresc sa devina populari si cunoscuti. Iar, pentru ca acest lucru sa fie “realizabil”, se leaga de cei care sunt mai slabi, acest lucru facandu-i sa se simta importanti si puternici.
Pentru a nu deveni victima fenomenului de bullying trebuie incercata evitarea acestor persoane, adaptarea unei posturi de indiferenta iar cel mai important- comunicarea cu un adult atunci cand apar astfel de probleme.