caracatita

Genomul caracatitelor a fost deslusit in cele din urma, ceea ce permite oamenilor de stiinta sa descopere raspunsuri la cele mai misterioase intrebari despre fiziologia „extraterestra” a caracatitelor: cum reusesc acestea sa se camufleze atat de bine? Cum reusesc sa controleze – si sa regenereze – acele opt arme flexibile si acele mii de ventuze? Si, cea mai tare intrebare: cum a reusit o ruda a melcilor sa fie atat de inteligenta – capabila sa invete destul de repede, sa rezolve un puzzle si chiar sa foloseasca instrumente?

Inteligenta caracatitelor

Descoperirile cercetatorilor dezvaluie un peisaj vast neexplorat, plin de gene noi dar si cateva solutii revolutionare care seamana, in mod uimitor, cu cele gasite in cazul oamenilor. Cu cel mai mare genom gasit in lumea nevertebratelor – asemanator in dimensiuni cu cel al unei pisici de casa – cu 2,7 miliarde de perechi – si cu mai multe gene – 33.000 – decat oamenii – intre 20.000 si 25.000 – genomul caracatitei este cunoscut de foarte mult timp ca fiind unul foarte mare. Chiar si in lipsa unei harti genetice, aceste animale dar si rudele lor cefalopode, au fost subiecte de mare interes in domeniul neurobiologiei dar si in cercetarile de farmacologie. Insa, un anumit lucru al acestui grup a fost „extrem de necesar” – sustine Annie Lindgren, cercetator la Portland State University – „ganditi-va la asamblarea unui puzzle cu imaginea in jos. Un genom ne da sansa sa lucram cu el.”
Una din cele mai uimitoare lucruri descoperite in cadrul acestui genom, este acela ca, caracatitele detin un grup mare de gene cunoscute care sunt implicate in dezvoltarea unei retele neuronale complexe, si care au fost gasite si in cazul altor animale, cum ar fi mamiferele – care au o putere de procesare substantiala. Cunoscute ca genele protocadherin, acestea se credeau ca sunt intalnite numai in cazul vertebratelor. Astfel de gene se alatura listei caracteristicilor asemanatoare cu cele ale oamenilor, astfel ca, caracatitele au ochi de tip aparat de fotografiat – cu obiectiv, iris si retina, sistem circulator inchis si creier mare.
Caracatitele au de 10 ori mai multe gene speciale pentru dezvoltarea celulelor nervoase ca alte nevertebrate si de peste doua ori mai multe ca majoritatea mamiferelor.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *