telegrama

Una din cele mai cunoscute telegrame din toate care au fost trimise a fost, probabil, trimisa de Samuel F. B. Morse in anul 1844. Referindu-se la Cartea Numerelor, acesta a transmis „Ce a facut Dumnezeu?”. Aceasta metoda extrem de importanta a ajuns la distante foarte mari, printr-o modalitate nemaintalnita la acea ora, astfel ca a reusit sa schimbe fata istoriei.

Telegrama lui Goering

Hermann Goering a fost unul din cei mai de incredere consilieri a lui Hitler, iar in iunie 1941, fuhrerul a emis un decret secret sustinand ca in cazul in care el ar fi rapit sau ucis, Goering va detine controlul. Dar, pe masura ce razboiul continua, Hitler a devenit din ce in ce mai suspicios fata de Goering. In timp ce Hitler era inconjurat de consilierii sai, intr-un buncar, Goering se afla in orasul Berchtesgaden din Alpii Bavariei, la 800 kilometri sud. La 12:56 pe data de 23 aprilie, Goering a trimis o telegrama secreta catre Hitler.

„Mein Fuhrer,

Generalul Koller mi-a facut un briefing asupra situatiei; pe baza informatiilor obtinute de la generalii Jodl si Christian, ati mentionat anumite decizii in ce ma priveste si ati subliniat ca voi fi, daca negocierile vor fi necesare, intr-o pozitie mai buna decat dumneavoastra la Berlin. Aceste declaratii mi s-au parut atat de surprinzatoare si de grave incat m-am simtit obligat sa consider, daca nu-mi va parveni nici un raspuns inainte de orele 22.00, ca v-ati pierdut libertatea de actiune. Voi fi nevoit atunci sa aplic prevederile decretului dumneavoastra si sa iau deciziile necesare pentru binele Natiunii noastre si Patriei noastre.

Stiti ce sentimente nutresc pentru dumneavoastra in aceste ceasuri, cele mai dificile din viata mea, si pe care cuvintele nu le pot exprima. Fie ca Dumnezeu sa va aiba in paza si sa va permita sa veniti aici de indata ce va fi posibil.

Al dumneavoastra devotat,

Hermann Goering”

Potrivit autobiografiei lui Albert Speer, Martin Bormann l-a acuzat de inalta tradare pe Goering, deoarece acesta a reusit sa provoace o criza importanta in degradarea psihica a dictatorului nazist. La numai o saptamana de la telegrama primita, Hitler impreuna cu iubirea sa Eva Braun, s-au sinucis.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *